PROGRAM: 23 Kasım 2024 Saat: 16.00

 

Gürdal Özçakır:

     
 
NAİF BİR MADENCİ DOSTU 
 NEDİM GÜNSÜR 
1954'te gittiği Zonguldak'ta başladığı “Madenciler” dizisi resimlerini, İstanbul'a döndükten sonra da, 1960'lı yıllara kadar devam ettirmiştir. Notlu ön çalışmalar, etütler, değişik zeminlerin üzerine füzen, kurşun kalem, boya gibi malzemelerle portre ve boy figürü olarak yapılmış madenci çalışmaları ve kompozisyon araştırmaları yapmıştır. 1957 yılında Türk Alman Kültür Merkezi'nde açılan ikinci kişisel sergisini “Madenciler Serisi”nden oluşturmuştur. Bu sergide yer alan resimleri şunlardır:  “Madenciler” (1954) , “Ayakta Duran Madenci” ve “Ayakta Duran ve Dinlenen Madenciler” (1955) “Ocak içinde İşçiler”, “E.K.İ. İşçisi İş Başında”, “Maden İşçileri Yemekhanede” (1956) gibi desenler ve çalışmaları ile birlikte “Yaralı Madenci” (1955), “Madenci ve Ailesi” (1956) ,“Zonguldak Limanı ve Madenci” (1957), “Sarı Madenciler - Maden Ocağında” (1959) , “Madenci” ve “Madenci Sofrası” (1960) , “Madenci” (1964) gibi yağlıboya tabloları.

 

Çayırhan

      

 Yeraltında direniş var: 
500 madencinin grevinde 24 saat geride kaldı 

PROGRAM: 21 Kasım 2024 Perşembe Saat: 18.00

1984 İngiltere’si… Kuzeyde çalıştırılma metotları nedeniyle koşullarına karşı gelen madencilerin grev yaptığı dönem… Billy Elliot yaşına rağmen olgun, 11 yaşındaki bir çocuktur. Babası ve ağabeyi ile birlikte yapılan grevlere katılmaktadır. Billy, kararlarını tıpkı bir yetişkin kararlılığıyla vermeye çalışmaktadır. Bir gün boks sporunu bırakıp bale yapmak istediğini söyleyince ailesi ona karşı çıkacaktır. Ancak Billy’nin yanında onun bu kararını destekleyen insanlar da olacaktır. Stephen Daldry’nin başrolünü Jamie Bell’e teslim ettiği Billy Elliot, 3 dalda Oscar’a aday gösterilmişti. Ayrıca film Jamie Bell ile Julie Waters’a birer BAFTA ödülü getirdi.

We all remember:




 

Sisler İçinde Kaldık, İrfan Yalçın!
Kiminde ağlarken, kiminde o karakterlerin etrafımızda ne çok olduğunu düşündüm. Kimi yaşamları Engerek‘te, kimini Aşağıdakiler ‘de kimini de Ölümün Ağzı‘nda yaşadım. Pansiyon Huzur‘da Beyoğlu sokaklarını dolaştım. Uzun Bir Yalnızlığın Tarihçesi‘nde bir sürgünün hikâyesini yaşadım. Son Bahçeler’de “hüzün deyip geçme öyle, doyum olmuyor bazısına” sözlerine takılıp kaldım. Fareyi Öldürmek kitabında şair tarafını da görerek “Her şey gibi sevmek de zaman işidir” sözlerinin derinliğine daldım.

Her maden kazası haberinde, ölümün ağzına kadar gidip geldim!

Çok değil bir buçuk saat mesafede sessiz sakin Muğla’nın cennet köşelerinden birinde yaşadığını öğrendiğimde mutluluğumu anlatamam.

Tanıştık, sevgili eşi Özden Hanım bir eğitimci. Sakin huzurlu, sevgi dolu ve insana hasret güzel bir tanışma ve sohbet sonrası iletişimimiz devam etti.

Evine ilk ziyaretimizi yaptığımızda, ayrılırken bize “Beni unutmayın” dediğinde, “Asla unutmayacağız” dedik ve elini öptük. Hiç unutmadık, uygun olduğu zamanlarda ziyaret ettik. Telefonla konuştuk, mutlaka mesajlarıma uzun uzun yanıtlar verdi. Deneme yazılarımı okurken beni yüreklendiren sözleriyle güç verdi. 
 
 Ebru Oğuzhan Yeter    Karnavaldergi


                           

 

Sergi Odası'nda Zonguldak Sinemaları konuşuldu!

ZOKEV Yönetim Kurulu Üyesi Alaaddin Kara’nın yöneticiliğini yaptığı söyleşide eski sinema makinistlerinden Özkan Gürel ve Kadir Baştürk’ün konuşmacı olarak katıldı. Araştırmacı yazar Ekrem Murat Zaman, ZOKEV Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Coşgun, emekli mühendis Necip Sağır, tiyatrocu gezgin Yaşar Kapusuz ve diğer katılımcılar söz alarak söyleşiye eşlik ettiler.

KARA: “ZONGULDAK SİNEMALARI CUMHURİYET’İN AYDINLANMA HAMLESİNİN YANSIMASIYDI” 

Kara, yaptığı açılış konuşmasında; Cumhuriyet’in aydınlanma hamlesinin en belirgin göstergesinin Zonguldak Sinemaları olduğunu belirterek; kendisinden önce sinemalar hakkında araştırma yapmış, çeşitli yerlerde yazıları yayınlanmış Çetin Sezgin, Ali Kaya,  Yüksel Yıldırım, Ekrem Murat Zaman, Erol Çatma, Ayşe Durukan gibi araştırmacı ve yazarların makalelerinden ve Yavuz Bultan, Saner Akaçık, Fazlı Topaloğlu’nun yaşanmış öykülerinden örnekler verdi.

                               

 

Hatırlıyoruz!

Program: 19 Kasım 2024 Salı Saat: 18.00


Margaret Thatcher dönemi İngilteresi’ndeyiz. Omar, İngiltere’de Pakistanlıların oturduğu bölgede yaşayan Pakistanlı solcu bir gazetecinin oğludur. Bir süre amcasının yanında çalışıp araba yıkayan Omar, eski arkadışı Johnny’nin de yardımlarıyla bir çamaşırhane açar.Açtıkları çamaşırhane beklenmedik bir başarı elde ederken, ikili arasında da bir aşk doğacaktır. Stephen Frears’ın iki erkek arasındaki ilişkiyi merkezine alarak yan karakterlerle de zenginleştirdiği hikayesi, 80’ler İngilteresi’nin ekonomik ve politik durumunu, o dönemde artan şiddet olaylarını ve ırkçı saldırıları da gözler önüne seriyor.

 
Sergi Odası'nda son hafta

Zonguldak Sergi Odası, düzenlediği Fotoğraf/Film Haftası'nın son günlerinde dört filmi konuk edecek. 

19 Kasım 2024 Salı 'Benim Güzel Çamaşırhanem (Stephan Frears, Saat 18.00), 21 Kasım Perşembe 'Billy Elliot' Müzikali (Stephen Daldry, Saat 18.00), 23 Kasım Cumartesi  'Işık Yenersu - Tiyatronun Narin, Çetin Divası  (Kerime Senyücel, Saat 15.00) ve  Mükellef belgeselleri (Elif Ergezen, Saat 16.00) perdede olacak. 

İlk iki uzun film Margaret Thatcher İngilteresini konu alırken, Zonguldak (Çaycuma) doğumlu sinema ve tiyatro oyuncusu Işık Yenersu'nun hayatı TRT belgeseli olarak perdeye gelecek. 2010 yapımı 'Mükellef' belgeseli ile Elif Ergezen havza tarihinin bir kesitine ışık tutacak.

Ayrıca; Ahmet Tokyay, Alaaddin Kara ve İbrahim Akyürek'in 60 fotoğrafından oluşan 'Zonguldak Kömür Havzası Maden İşçileri' fotoğraf sergisi etkinliklere eşlik edecek. 

Hafta, Britanya (İngiltere) kömür işçilerinin 84/85 uzun grevinin 40'ıncı, Zonguldak (Türkiye) Kömür Havzası maden işçilerinin 90/91 uzun grevinin 34. yılı nedeniyle hazırlandı.

Aralık ayında ikinci bölümünün sunulacağı tüm etkinlikler kömür işçilerinin yazarı İrfan Yalçın ve maden işçilerinin naif bir dostu olarak anılan ressam Nedim Günsür'un anısına adandı.

 https://67foto-film.blogspot.com 

 Sergi Odası: 

Mithatpaşa Mh. Zübeyde H. Cad. 19 Arı İşhanı Kat 1 Merkez/Zonguldak (Madenci Heykeline 50 m. Nisa Eczanesi Üstü) 



PROGRAM: 23 Kasım 2024 Cumartesi Saat 15.00

Işık Yenersu: 
"Tiyatronun Narin, Çetin Divası" 


 
84/85 – En Uzun Yıl
İngiltere Ulusal Kömür Madenciliği Müzesi'nde düzenlenen bir yıllık bir sergi ve etkinlik programıdır.
Madenciler Grevi'nin 40. yılı

   < 3D Tur

 

PROGRAM: 16 Kasım 2024 Saat 15.30


     
 
13 Mart günü ölen madencilerin cenazeleri defnedilmek üzere köylerine yollandılar. Bu klasikleşmiş fotoğraf karesinde madenciler arkadaşlarını taşırken görünüyor. “Milliyet” gazetesinden foto muhabiri Özdemir Gürsoy’un çektiği bu kare, uzun yıllar, işçi hareketi ve afişlerde, pankartlarda, yayın organlarında kullanıldı, bir
 simge haline geldi.
     
Özdemir Gürsoy’un 
Satılmış Tepe-Mehmet Çavdar cenaze fotoğrafı
Türkiye Zonguldak’ta ilk kömür madeni çalışmasını 166 yıl önce 1848 yılında başlamış. O günden bu yana kömür madenlerinde birçok kaza, birçok direniş yaşanmış. Bunlardan benim beynime kazınan en önemli fotoğraf Milliyet foto muhabiri Özdemir Gürsoy’un çektiği yazımın içinde yer alan 1965 yılında Kozlu’da haklarını aramak için direnirken kurşunlanarak öldürülen Satılmış Tepe ve Mehmet Çavdar’ın fotoğrafıdır. Bu resim bende hep, kömür madeni işçileri ile “kaza” diye nitelenen “ölümü” bir araya getirir. Maden kazaları tablosuna baktığımda bunun süreceği korkusunu da yaşıyorum...
Osman Arolat
   
 
 1965 Kozlu Direnişi ve işçi sınıfının ilk şehitleri

PROGRAM: 16 Kasım 2024 Saat 16.30

 





 

Belgesel:


 5 Kuruşluk Canlar / Ahmet Özer

Maden işçilerinin 1965 Kozlu direnişinin anlatıldığı 2012 yapımı filmin ilk gösterimi aynı yıl Genel Maden İşçileri Sendikası'nda, ikinci gösterisi 2013 yılında düzenlenen 9. Zonguldak Fotoğraf Günleri'nde gerçekleşti. Belgeselin Yönetmeni Ahmet Özer, Kameramanı Zekeriya Doğan. Süresi ise 32 dakika. 


 

2022

Akın Bakioğlu, Türkiye işçi sınıfı hareketinin tarihindeki şüphesiz en “büyük” olaylardan biri olan 1991 madenci grevini ve Ankara’ya doğru çıkılan uzun yürüyüşü anlatıyor. Büyük Madenci Yürüyüşü, trajik bir cephesi de olan bu büyük direnişi, işçi sınıfının kendini inşa etme deneyiminin kurucu bir anı olarak resmediyor. Bu hikâyeyle özdeşleşen sendika önderi Şemsi Denizer’in portresiyle birlikte… Bir işçi havzası olarak Zonguldak’ın emek tarihindeki yerini hatırlatan Büyük Madenci Yürüyüşü, aynı zamanda bu büyük grev ve yürüyüşün Zonguldak’ta bıraktığı etkilerin izini sürüyor.

PROGRAM: 14 Kasım 2024 Perşembe Saat 18.00

 

      
Rüya Arzu Köksal: 1972’de Ankara’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi Dilbilim Bölümü’nden mezun oldu. Kısa belgeseli Eski Foça’da Yeni Hayat (2007), UNDP Sürdürülebilir Kalkınma Projesi Yarışması Ödülü’nü kazandı. Bir önceki belgeseli Son Kumsal (2008), yurt içinde ve yurt dışında büyük beğeni topladı, ödüller kazandı ve dikkatleri Karadeniz sahillerinde yaşanan yıkıma çekti. 2010’da gösterilen Ordu’da Bir Argonot filmiyle yönetmen Altın Portakal Film Festivali‘nde Jüri Ödülü‘nün sahibi oldu.

PROGRAM: 12 Kasım 2024 SALI Saat 18.00


 
"İtalyanların Yeni Gerçekçilik akımından etkilendim." 
"Örneğin Vittorio de Sica da olduğu gibi, mizahı da iyi kullandılar."
Ozan Sağdıç
Fotoğraf Ustaları 1 (Anılar ve Söyleşiler), Tekin Ertuğ

 
Sergi Odası'nda Bu Hafta

Zonguldak Sergi Odası bu hafta üç film, birer sergi ve söyleşiyi konuk edecek.

12 Kasım 2024 Salı 'Milano Mucizesi' (Vıttorio De Sica, Saat 18.00), 14 Kasım Perşembe 'Bir Avuç Cesur Kadın' (Arzu Rüya Köksal, Saat 18.00), 16 Kasım Cumartesi 'Beş Kuruşluk Canlar' (Ahmet Özer, Saat 15.30) filmleri perdede olacak. 

Ayrıca; Ahmet Tokyay, Alaaddin Kara ve İbrahim Akyürek'in 50 fotoğrafından oluşan 'Zonguldak Kömür Havzası Maden İşçileri' fotoğraf sergisi 12 Kasım'da açılacak. Emekli maden teknikeri, yazar Alaaddin Kara 16 Kasım Cumartesi günü (Saat 16.30) 'Zonguldak ve Sinemaları' başlıklı söyleşiye konuk olacak.

Yıl sonunda 25'inci yılını tamamlayacak olan Sergi Odası'nın düzenlediği  haftanın etkinlikleri Fotoğraf/Film Haftası programı içinde gerçekleşiyor. Hafta; Britanya (İngiltere) kömür işçilerinin 84/85 uzun grevinin 40'ıncı, Zonguldak (Türkiye) Kömür Havzası maden işçilerinin 90/91 uzun grevinin 34. yılı nedeniyle hazırlandı.

Aralık ayında ikinci bölümünün sunulacağı tüm etkinlikler kömür işçilerinin yazarı İrfan Yalçın ve maden işçilerinin naif bir dostu olarak anılan ressam Nedim Günsür'un anısına adandı.

 https://67foto-film.blogspot.com 

 Sergi Odası: 

Mithatpaşa Mh. Zübeyde H. Cad. 19 Arı İşhanı Kat 1 Merkez/Zonguldak (Madenci Heykeline 50 m. Nisa Eczanesi Üstü) 




Zonguldak / Türkiye

 
This Week in the Exhibition Room

Zonguldak (Türkiye) Exhibition Room will host three films, one exhibition and a talk this week.

On Tuesday, November 12, 2024, ' Milan Miracle' (Vıttorio De Sica, 18.00), on Thursday, November 14, ' A Handful of Brave Women' (Arzu Rüya Köksal, 18.00), on Saturday, November 16, ' Fivepenny Souls' (Ahmet Özer, 15.30) will be on the screen. 

In addition, the ' Zonguldak Coal Basin Miners'  photography exhibition consisting of 50 photographs by Ahmet Tokyay, Alaaddin Kara and İbrahim Akyürek will open on November 12. Retired mining technician and author Alaaddin Kara will be the guest of the talk titled ' Zonguldak and Cinemas'  on Saturday, November 16 (16:30) .

The week's events organized by the Exhibition Room, which will be celebrating its 25th anniversary at the end of the year, are taking place within the Photography/Film Week program. The week was prepared for the 40th anniversary of the 84/85 long strike of the British (UK) coal miners and the 34th anniversary of the 90/91 long strike of the Zonguldak (Turkey) Coal Basin miners.

All events, the second part of which will be presented in December, were dedicated to the memory of İrfan Yalçın , the writer of coal workers, and Nedim Günsür, the painter remembered as a naive friend of the mine workers .

 https:/ /67foto-film. blogspot.com 

 Exhibition Room: 

Mithatpaşa Mh. Zübeyde H. Cad. 19 Arı İşhanı Floor 1 Center/Zonguldak (50 m from the Miner Statue, Above Nisa Pharmacy)  / Türkiye

 

            


FOTOĞRAF FİLM HAFTASI BAŞLIYOR!

Bu yıl 25'inci yılını tamamlayacak olan Zonguldak Sergi Odası bir dizi etkinliği başlatıyor. 

Kasım ve Aralık ayı olarak iki bölümde hazırlanan program iki uzun madenci direnişini hatırlatmayı amaçlıyor. 

Bilindiği gibi 1984-85 yılında İngiltere, 1990-91'de ise Türkiye, taş kömürü madencilerinin büyük grevleriyle gündem olmuştu. 

Programın birinci bölümü 12 Kasım'da İtalyan yeni gerçekçilik akımının öncülerinden 'Milano Mucizesi' filmi ile başlarken, 14 Kasım'da 'Bir Avuç Cesur İnsan' belgeseli ile devam edecek. 16 Kasım Cumartesi Alaaddin Kara 'Zonguldak ve Sinemaları' söyleşisine konuk olurken, öncesinde Ahmet Özer'in 'Beş Kuruşluk Canlar' belgeseli paylaşılacak. Program, 'Benim Güzel Çamaşırhanem', Billy Elliot (Müzikal) filmlerine ek olarak 'Mükellef' ve 'Işık Yenersu' kısa belgeselleriyle sona erecek.

Etkinlikler boyunca Ahmet Tokyay, Alaaddin Kara ve İbrahim Akyürek'in Zonguldak kömür havzası madencilerine tanıklık eden fotoğraflarından oluşan sergi açık kalacak. 

Sergi Odası'nın iki aylık programı, maden işçilerinin yazarı İrfan Yalçın ve naif bir madenci dostu olarak anılan ressam Nedim Günsür'a adandı.

30 Kasım 1990 tarihinde Genel Maden İş Sendikası’nda (GMİS) örgütlü olan maden işçileri greve çıkmıştı.